Hoofdpijn   ( migraine )

In het algemeen een klacht die veroorzaakt wordt door een "chronische" ontsteking in het hoofd.

Het is dus meestal geen neurologische aandoening.

Probeer zelf de oorzaak op te sporen!


Voor de arts is de diagnostiek rond Hoofdpijn moeilijk.

Het vereist een uitgebreide anamnese. Iets waar de huisarts meestal niet aan toekomt, gezien de tijd.

Is de hoofdpijn plotseling ontstaan dan denkt men meer aan een neurologische aandoening.

Waarom U deze website beoordeeld is waarschijnlijk omdat bij U de pijn reeds lang bestaat en U de oplossing niet gevonden heeft. Dan is meestal een ontstekingsreactie de oorzaak en moet U niet behandeld worden door een Neuroloog.

Migraine is een aanvalsgewijs optredende bonzende hoofdpijn. Vaak in combinatie met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval worden licht en geluid slecht verdragen. Het specialisme dat dit behandeld is de Neurologie.

Het is echter zeer de vraag of het iets met zenuwbanen te maken heeft. Het licht meer voor de hand dat het niet goed functioneren van de bloedvaten een oorzakelijk verband heeft.

Ga zelf na of het een "Neurologische" of een KNO aandoening is!


Meestal zal de huisarts er niet naar vragen en moet U het dus zelf onderzoeken.

Bij een KNO aandoening is er een chronische ontsteking van de slijmvliezen in neus en/of neusbijholten of weefsel in de keel de oorzaak.

Hierbij zal het secreet(snot) dat geproduceerd wordt altijd ook groengeel van kleur zijn. U bent dus veel verkouden, hoest wat en heeft hoofdpijn.

De huisarts zal het meest denken aan migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en hoofdpijn door het gebruik van medicamenten of voeding.

Oorzaken die meestal niet in de overweging worden meegenomen zijn:

 • Chronische Tonsillitis.

 • Chronische Sinusitis.

 • Afwijkingen in de neus.

De arts wil deze afwijkingen meestal niet onderkennen, daar het onderzoek hiernaar moeilijk is, de eigen behandeling geen succes geeft en het gevolg van deze diagnose dus betekend verwijzing naar een KNO-arts die ook vaak de te lang bestaande afwijking niet meer kan repareren. Maar vaak wel!!

U kunt helpen naar de oorzaak te zoeken!

 • Bij een echte migraine wordt geen vies snot of sputum gevonden!

 • Is het wel duidelijk migraine dan nog kan ook een chronische ontsteking of afwijking in de neus een mede oorzaak zijn.

 • Chronische Tonsillitis geeft nauwelijks nog Keelklachten. Wel nekklachten en mogelijk stuwing doordat het bloed niet meer gemakkelijk kan terugstromen uit het hoofd. Mogelijk dus Hoge Bloeddruk aldaar die niet te meten is. Vaak wordt dit spanningshoofdpijn genoemd. Dit is dus onjuist! Zie: Chronische Tonsillitis

 • Geen goede neusademhaling kan U zelf vaststellen. Droge mond, snurken en een verstopt gevoel in de neus
  moet U weer melden. Dus niet melden dat U wat verkouden bent. Daarbij natuurlijk Uw Hoofdpijn als belangrijkste klacht niet vergeten. Zie: o.a. chronische Sinusitis.

 • Bemerkt U zelf dat er een verband is tussen de klachten en het eten van bepaalde voeding, meld dit dan!
  Chocolade is het bekendste voorbeeld.

 • Enkelzijdige hoofdpijn is meestal geen migraine, al wordt dit wel beweerd.

 • Bij vrouwen kunnen hormonen( zoals de pil ) de oorzaak zijn.

 • Weekendhoofdpijn heeft te maken met verstoring van het slaapritme. Zie: Gezond slapen

 • Houdt U ook veel algemeen vocht vast, denk dan aan een voedingsintolerantie. Een goed dieet kan dan veel verbeteren. Maar ook dan speelt een chronische ontsteking en antibiotica gebruik ook een rol.
  Zie:
  Voedselintolerantie


Ga Terug