huidallergie

Oorzaak hinderlijke reactie (eczeem) :

 • Voeding: Begint met jeuk, vervolgens krabben, vervolgens wondjes, vervolgens infectie.
 • Stof: Indien een reeds aanwezige atopie voor stof kan door het inwrijven van de stof in de wondjes de reactie van de huid verergeren.
 • Directe Toxische reactie na b.v. contact met bepaalde planten. Ook zeep kan zeer prikkelend zijn.
 • Op plaatsen met meer irritatie( b.v. zweet) zal de reactie sterker zijn. Zoals knieholte en elleboog.
  Vandaar dat op de rug alwaar meestal ook geen zeep gebruikt wordt minder snel eczeem ontstaat


Tracht altijd een verband te leggen tussen de huidreactie en andere verschijnselen over het hele lichaam.

Allergie:

 • Is voeding de oorzaak dan zal het gehele lichaam reageren en waarschijnlijk de huid het meest met jeuk.
  Vanzelfsprekend meer op reeds gevoelige plekken. Bij astma zal de ademhaling het weer moeilijker krijgen.
  Op de huid zal door het vervolgens krabben beschadiging optreden. Bacteriën krijgen vervolgens de kans om de huid binnen te dringen waarna het afweersysteem zorgt voor een rode reactie.
  Blijft deze reactie lang bestaan ( b.v. door een overactief afweersysteem) dan zal het eczeem aanhouden.
  Vooral dit laatste zal optreden bij mensen die ook chronische luchtweg problemen hebben.

Zie verder: Voedselallergie en voedselintolerantie

 • Is stof een medeoorzaak dan kan dit alleen optreden door de stof in de wond te wrijven.
  Deze reactie kan alleen ontstaan wanneer er een stofallergie aanwezig is. Zie: Huisstof
 • Pollen zijn alleen hinderlijk bij reeds gevoelige benen die dan in het gras lopen. Zie: Pollen allergie
 • Bacteriën kunnen dus bij infectie ook de oorzaak zijn. Is de reactie erop chronisch geworden dan noemen wij dit een Bacteriële allergie ( Type IV ). Zie: Allergieën

De diagnose wordt gesteld door Bloedonderzoek of huidtest.
Echter: Deze diagnose wil nog niet zeggen dat men ook last van deze prikkel heeft!

                                                                 --------------

Conclusie:
De meeste huidaandoeningen ontstaan door jeuk- vervolgens beschadiging door wrijven, vervolgens infectie door bacteriën, vervolgens gebruik van smeersels, vervolgens een chronisch ziektebeeld met kans vooral bij atopische mensen op weer reacties op plaatselijk ingewreven toxische stoffen die nu kunnen binnendringen zoals stof, zeep, zelfs graspollen op de benen en zalven.

Er is dus een verschil tussen Toxisch en Allergisch Contacteczeem.

                                                                 --------------   
Contactallergie.

De meest bekende stoffen die dit veroorzaken zijn:

 • Onedele metalen, zoals nikkel en chroom, die respectievelijk o.a. te vinden zijn in “goedkope” sieraden, cement (metselaarseczeem) en leer
 • Stoffen die in rubber zitten
 • Lijmen
 • Geneesmiddelen in zalven
 • Planten
 • Beroepsgebonden stoffen, zoals bestanddelen van haarverf en permanentvloeistoffen bij kappers (kapperseczeem).


Het komt voor dat overgevoeligheidsverschijnselen alleen optreden wanneer het contactallergeen in combinatie met licht in contact met de huid komt (fotoallergisch contacteczeem). Dit komt o.a. voor bij antizonnebrandcrèmes en parfums.

Een enkele keer ontstaat een allergisch contacteczeem door een stof die bij contact met de huid bijna direct jeuk, roodheid en zwelling geeft. Deze directe reactie (contacturticaria) verdwijnt ook weer snel.
Dit is een urticariële reactie, net zoals netelroos of galbulten.

Hoe kan men deze huidreacties voorkomen!

Het belangrijkste is de oorzaak opsporen en de huid intact houden!

Daar voeding de meest voorkomende oorzaak is van jeuk moet men daar, in de eerste levensjaren vooral, de boosdoener in zoeken.

Probleem is echter dat dit vaak niet goed is aan te tonen. Vandaar dat artsen er vaak niet in geloven.

 • Bij ook een allergie voor huisstof of graspollen moet men ook deze aandoening behandelen.

          Zie: Desensibilisatie

 • Zijn metalen of rubber en beroepsprikkels de oorzaak dan zal men deze zoveel mogelijk moeten vermijden.

                                                                       -----------

 • De huid blijft intact door niet te krabben, nooit hard de huid droog te maken na zwemmen of douchen, en zorgen dat de huid goed kan transpireren. Vooral baby's moeten dus de armpjes en beentjes ook af en toe strekken. En begin niet met smeren! Bij een reeds gevoelige huid is het gebruik van zeep ook soms verkeerd!
                                                                          --------------


Hoe wordt de diagnose gesteld bij Toxisch Eczeem?

De arts kan door middel van plaktesten stoffen opsporen waarvoor u overgevoelig bent. De te testen stoffen worden in kleine “kamertjes” met pleisters op de rug geplakt en 2 dagen later weer verwijderd. Op die dag en 1 of 2 dagen daarna wordt de test afgelezen. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een eczeemreactie veroorzaakt.

Bij fotoallergisch contacteczeem zullen de testen ook nog met ultraviolet licht belicht moeten worden. Indien gedacht wordt aan stoffen die op uw werk voorkomen, kan het zijn dat u gevraagd wordt een monster van die stoffen mee te brengen. Na op de juiste wijze verdund te zijn, kunnen dergelijke stoffen gebruikt worden om te testen. Vaak zal u gevraagd worden om uw cosmetica, toiletartikelen en geneesmiddelen mee te brengen. Het kan nodig zijn deze producten eveneens te testen.

Iedereen wordt als routine getest met de Europese standaardreeks. Deze reeks bestaat uit die stoffen, die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken.
In sommige gevallen worden ook wel prik- of krastesten verricht met materialen zoals fruit, groenten en medicijnen. Op deze manier hoopt de huidarts de stof te vinden die een verklaring geeft voor uw klachten. Indien een positieve reactie ontstaat op een bepaalde stof, zal de huidarts samen met u bekijken of u inderdaad contact hebt (gehad) met deze stof. Dan wordt met u besproken waar en in welke producten de stof voorkomt en hoe deze te vermijden is.


Behandeling?

 • Laat het niet zover komen!
  Reeds bij baby's moet getracht worden erger te voorkomen.
  Zoek dus altijd naar de oorzaak!
  En tracht de huid niet te beschadigen!
  Is het mis probeer de stoffen waarvoor u allergisch bent zoveel mogelijk te vermijden. Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een stof zoals bijvoorbeeld huisstof en nikkel zijn praktisch niet te vermijden. Toch is het in zo’n geval belangrijk zo min mogelijk contact te hebben. Eventuele lijsten met producten waar deze allergenen in voorkomen, kunnen u hierbij helpen.
  Indien de contactallergie met uw werk te maken heeft, zal dat soms kunnen inhouden dat beroeps-verandering de beste oplossing is. Vooral in het kappersvak komt dit vaak voor.

 • Rust.
  Geef de eczemateuze huid zoveel mogelijk rust! Ook al lijkt het dat de huid er normaal uitziet, in de meeste gevallen is dit niet zo. In die periode kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om het eczeem opnieuw uit te lokken.

  Niet alleen de stof waar u overgevoelig voor bent, maar water en agressieve stoffen zoals zeep, poetsmiddelen en oplosmiddelen kunnen bij kortdurend contact weer eczeem veroorzaken op de plaatsen die reeds enigszins beschadigd waren. Het is dus zaak contact hiermee te mijden. Ook mechanische invloeden op de huid zoals wrijving, kunnen het eczeem verergeren of opnieuw doen ontstaan. Als het contacteczeem de handen betreft, hetgeen vaak voorkomt, is het vermijden van deze prikkels niet eenvoudig. Het is noodzakelijk uw huid met “zachtheid te behandelen”. Wassen met water en zeep mag over het algemeen, maar met mate en dan liefst alleen met de zeep die uw arts u adviseert.

  Bij eczeem aan de handen is het verstandig geen ringen te dragen. Hierdoor wordt irritatie vermeden van stoffen die zich onder de ring ophopen. Bovendien kunnen de vingers door het eczeem dikker worden, waardoor ringen gaan knellen en niet meer normaal verwijderd kunnen worden.
  Bij schoonmaakwerkzaamheden of activiteiten waarbij u in contact komt met mogelijk irriterende stoffen, zoals het uitpersen van citrusvruchten of het schoonmaken van groenten, is het verstandig om plastic handschoenen (PVC) te dragen, met daarin katoenen “binnen”-handschoenen. Bedenk dat de handschoenen altijd van binnen schoon en droog behoren te zijn.
  Probeer schoonmaakwerkzaamheden niet te lang achter elkaar te doen, maar verdeel ze over de dag en de week.
  Schraal weer (koud, droog en winderig) geeft vaak verergering van handeczeem. Gebruik dus tijdig warme handschoenen en eventueel een zalf om de huid vet te houden.

           Aanprijzingen die vaak op cosmetica en toiletartikelen vermeld staan, zoals “hypoallergeen”, “dermatologisch getest”, “huidvriendelijk”, “bevat alleen natuurzuivere producten”, e.d.
           zijn aanprijzingen die niets over de geschiktheid van zo’n product voor u zeggen. Beter kunt u uw huidarts om advies vragen wat in uw geval bruikbaar is.

 • Voeding

           Is Voeding een medeoorzaak probeer dan dit goed uittezoeken. En bedenk dat "gezonde" voeding voor U misschien niet gezond is.
           Vooral de Voorjaarsboomallergie die samen gaat met een voedingsallergie wordt
           vaak verwaarloosd. Zie: Pollen allergie

 • Medicamenten
  medicamenten worden voorgeschreven omdat de aandoening vaak te hinderlijk is geworden!
  Meestal zal een corticosteroïd-houdende zalf of crème (zie tevens de folder “Corticosteroïden voor de huid”) gebruikt worden.
  In het algemeen mag men van dergelijke producten niet te veel en niet te lang achtereen gebruik maken.
  Bij spaarzaam of onregelmatig gebruik hoeft u niet bang te zijn voor ernstige bijwerkingen. Bespreek met uw (huid)arts wanneer bijwerkingen kunnen worden verwacht.

  Vaak zal nog een crème of zalf bijgegeven worden om de huid vet te houden. Deze kan zonder bezwaar net zo vaak gebruikt worden als men wil, als men er niet allergisch voor is.

  Soms is een stootkuur met corticosteroïd-tabletten nodig bij uitgebreid en ernstig eczeem.

  Bedenk wel dat de zalven de huid dun maken en dus niet genezen.
  De werking is: Onderdrukken van de reacties op de prikkels.

 • Bestraling
  Een enkele keer wordt het eczeem behandeld met ultraviolet licht.

 Ga Terug