Voedselallergie ( meest bekend baby-eczeem )


Een vooral op jonge leeftijd optredende allergie!

Op oudere leeftijd is de diagnose moeilijk te stellen door gebrek aan goede betrouwbare diagnostiek.
Overdiagnose vind vaak plaats, terwijl dit meer een Voedselintolerantie is.

Meest opvallend is het Baby-eczeem.

Meest bekend is de allergie voor melk en fruit (appel).

Gevarieerde voeding reeds vroeg aangeleerd, kan veel ongemak later voorkomen!




Oorzaak: teveel gebruik van hetzelfde product met tevens een erfelijke aanleg om allergisch te reageren.

Het is een Type 1 ( IgE-gemedieerde) allergie.

Belangrijk advies:
Op oudere leeftijd gevonden reacties bij huidtest of bij het bloedonderzoek betekenen niet automatisch dat men
er nog last van heeft
en dus daarvoor behandeld moet worden.
Het is dan meestal een gevonden litteken van het verleden!

De term voedselallergie wordt gebruikt om overgevoeligheidsreacties op voedingsmiddelen, gebaseerd op een
immunologisch
mechanisme, aan te duiden. 
Dit betekent dat deze vorm van allergie met een huidtest en/of bloedonderzoek( Serumtest ) is aan te tonen. 
Erfelijke factoren en de mate van expositie spelen hierbij een belangrijke rol.

Bij ongeveer 8% van de kinderen wordt een melk allergie gevonden.

Oorzaak: teveel melk gebruik in het eerste levensjaar.

Verreweg de meeste kinderen hebben na het vierde levensjaar er geen last meer van.
De voeding is dan gevarieerd geworden!
Dus leeftijd (meestal niet ouder dan 30 jaar) en de hoeveelheid van een ingenomen voeding in een bepaalde periode,
bepalen of deze ziekte zal optreden.
Bij 2% ( maar misschien meer) van de volwassenen wordt deze vorm van allergie gevonden, maar is dan specifiek
voor een bepaald voedingsproduct. Veel wordt dan verward met voedselintoleranie.  

In het eerste levensjaar is melk dus de grote boosdoener, daar deze in Nederland teveel aan baby's wordt gegeven. 
In Scandinavische landen is dit vooral vis. 
In de U.S.A. is dit melk, ei, en de pinda.
Niet dat pinda zoveel door kindjes wordt gegeten, maar mogelijk omdat de koeien gevoed worden met de pindaplant.
Dus eigenlijk is dit een melkallergie .

Een zeer veel voorkomende allergie op oudere leeftijd, die wel relevant is, wordt gevonden voor:
                                    Fruit:
Sinaasappel, Meloen,  Appel.
                                    Noten:
vooral hazelnoot
                                    Wortel, Selderij en Kiwi.
Dit heeft te maken met een Kruisallergie voor voorjaarsbomen. Zie: Appel
Deze gevonden inhalatieallergie voor bomen is dus eigenlijk meer een voedselallergie.
In Nederland is de veel gegeten appel de oorzaak, in Spanje is dit de perzik gebleken.

Zie: Hooikoorts en Kruisreactie pollen-voeding

Optredende klachten:
De belangrijkste aanwijzing dat voeding invloed heeft op uw functioneren is het eigen onbehagelijke gevoel. 
Het na de specifieke voeding hebben van gevoelens van kriegel zijn, jeuk, meer productie van slijm, benauwdheidgevoel
en vooral ook darmklachten. Dit alles komt geregeld weer terug .
Dus in principe moeten de klachten over het hele lichaam optreden! Op gevoelige plekken komt dit het meest tot uiting.
Bij baby’s valt op een gevoelig huidje vooral veroorzaakt door het krabben en schoonmaken met handdoek.
Zo ntstaat eczeem. De onrust in de luchtwegen valt nog niet duidelijk op.
Het kind ligt: dus het vermeerderde snot kan niet naar voren uit het neusje komen.
Dit wordt doorgeslikt en eventueel opgehoest. Is dus geen bronchitis.

De tijdsduur tussen de inname en de lichaamsreactie kan zeer verschillend zijn.

Op oudere leeftijd worden de klachten veroorzaakt door meerdere oorzaken.
De voeding is misschien maar in 5% de boosdoener. 

Dat deze allergie echter veel meer voorkomt dan nu wordt aangenomen, kan komen door medicamentengebruik.
Veel patiënten voelen deze reacties niet meer vanwege het onderdrukken van de klachten met medicamenten.
Dus moeten zij zelf beter observeren.

Aantonen  
Zijn er duidelijk klachten ontstaan dan is via een bloedonderzoek (totaal IgE en RAST) deze ziekte aan te tonen.  
In de eerste levensjaren is een huidtest met geëigende voedingsmiddelenextracten wel mogelijk maar niet nodig.  
Op oudere leeftijd is een huidtest de meer aangewezen test, maar daarbij worden vaak verkeerde conclusies getrokken.
De extracten zijn vaak niet zuiver of niet vers.
Een positieve reactie hoeft niets te betekenen daar men er ondertussen ook voor gedesensibileerd kan zijn.
De reactie zegt dus niets over de huidige situatie.
Een provocatieonderzoek is dus de beste test maar is vanwege medicamenten gebruik en de omslachtige methode
niet makkelijk in de praktijk uitvoerbaar.
De beste diagnose methode is:
U voelt zelf de algemene reactie na het eten van bepaald voedsel of het kind geeft het goed aan door anders te reageren!

Verloop  
De meeste voedingsallergieën, in de jeugd op gedaan, verdwijnen op oudere leeftijd vanwege meer gevarieerde voeding.
Ook maakt men langzamerhand antistoffen waardoor de reactie niet meer zal optreden. 
Alleen zeer specifieke voedselproducten, die in een bepaalde periode teveel en later niet meer gegeten worden,
kunnen een specifieke reactie later nog steeds oproepen.
Eerst wordt men dan gesensibiliseerd en doordat het dan niet meer gegeten wordt kan men er niet meer ongevoelig
(gedesensibiliseerd) voor worden. Voorbeeld: Noten (b.v. hazelnoot) en appel. 
Hierbij is ook een allergie voor voorjaarsbomen ontstaan. Dus dit moet getest worden!
Door het eten van teveel fruit en noten in de jeugd is deze overgevoeligheid tot stand gekomen.

Gevolg:
luchtwegklachten in het voorjaar bij kontact met pollen van bomen die in het voorjaar bloeien.
Een algemene reacties bij het eten van fruit en noten.
Ook hierbij is Uw eigen observatie van groot belang.
Veel artsen denken dat U er geen last van heeft, omdat U Uw klacht niet goed aangeeft. 

 
Preventie  voeding

In de eerste zes maanden is moedermelk de beste voeding.
Bevat, mogen wij aannemen, een grote variëteit aan voeding. ( De koe eet alleen gras!)

Moedermelk bevat natuurlijke prebiotica, die het immuunsysteem kunnen oppeppen.

Het is gebleken dat hierdoor atopische dermatitis duidelijk minder optreed.


Na vier maanden kan men al gaan denken over vast voedsel.
Wel geprakt maar ook goed gevarieerd dus niet alleen fruitpotjes, en zowel zoet als zuur.


Bij zes maanden kan men al voeding geven wat de pot schaft.
In eerste instantie natuurlijk fijngeprakt maar al snel ook in meer solide vorm.
Gasvormende groenten, zoals koolsoorten, ui, prei en rauwkost zijn tot ongeveer 1-jarige leeftijd niet aan te raden.
Koemelk maakt dik, dus misschien is opvolgmelk in het eerste jaar beter.
Maar dit vooral niet teveel geven. Besef dat hiervoor de meeste voedselallergie optreed.
In Nederland wordt veel te veel melk gedronken!
Mogelijk geldt dit ook voor appels. Een voorjaarsbomenallergie zou zo voorkomen kunnen worden!


In de jeugd niet teveel appels eten! Het gevolg is een voorjaarsbomenallergie.

Het is dus de vraag of het eten van appels wel gezond is.
In de vorige eeuw werd dit minder gegeten en kwam deze allergie bijna niet voor.


Behandeling

Niet eten waarvoor u overgevoelig bent geworden.
Daar de meeste mensen ook langzamerhand antistoffen opbouwen, doordat van het betreffende voedsel toch nog
wel wat binnenkomt, wordt men langzamerhand weer ongevoelig.
Dus na enkele jaren kan men dit product toch weer eten.

Wat de appel betreft raden wij dit nog niet aan.

Wil men toch appels eten dan is de Santana-appel voorlopig de beste oplossing.

Desensibilisatiekuur.
Door de betreffende voeding in lage dosering toe te dienen is dit mogelijk.
Meestal wordt dit  niet aanbevolen, maar het kan wel!
Bijvoorbeeld bij de behandeling van het hyperkinetisch syndroom werd dit met succes toegepast. 
Dus mogelijk is deze behandeling goed voor zeer specifieke voeding waarvan men absoluut niet zonder wil.
Zie:
De-Hyposensibilisatie

Medicamenten.
Gebruikt men medicamenten dan moet men altijd bewust zijn dat men zichzelf voor de gek houdt.
De medicamenten ( antihistaminica ) onderdrukken de reactie, maar genezen niets.
Zeker is het verkeerd dit dagelijks te gebruiken.
Bijwerkingen geven vaak ongewenste reacties. 

Antihistaminica en Nalcrom zijn de enige middelen die wat doen. 
Maar dan wel gericht gebruiken, dus vóór dat men verwacht wat verkeerd te gaan eten.
Dus vooral niet iedere dag gebruiken.

Ga terug

Zie adviesallergie: Index